Bilgisayarlı Muhasebe

01-03-2022 12:39
Bilgisayarlı Muhasebe

Muhasebe Nedir ?

 

Muhasebe, 1980'lere kadar hızlı bilgisayarların ve kullanımı kolay, doğru ve güvenilir yazılımların ortaya çıkmasına kadar elle tutuluyordu. Bir muhasebe sistemi, yorumlama ve yönetim kararları için finansal verilerin toplanması, kaydedilmesi, sınıflandırılması ve özetlenmesi için tasarlanmış süreçler, prosedürler ve kontrollerin toplamıdır. Bu nedenle, büyük ya da küçük ölçekli  tüm şirketlerin ortak ihtiyacı şirket finansal verilerinin tutulduğu bir muhasebedir.

Bilgisayarlı Muhasebe

Yetkin bir muhasebe çalışanı bulmak şirketin belki de en önemli kazanımlarındandır. Her firmanın ihtiyaç duyduğu bu alanda yetişmiş personel bulmaksa bir o kadar zor maalesef. Gelişen teknoloji ve büyüyen piyasalarla birlikte iş gücündeki artış şirketlerin muhasebesine de aynı oranda etki etmektedir. Hatta orta ölçekli ya da büyük şirketlerin çoğunda muhasebe departmanları oluşturulmakta ve bu departmanlarda bilgi ve birikim sahibi personeller çalıştırılmaktadır.

Mevcut iş hayatında bu derece ihtiyaç duyulan muhasebe personeli olabilmek için ise mutlaka iyi bir eğitim almalı. Gerek üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerek alaylı olarak muhasebe öğrenmiş olmak çoğu zaman yeterli gelmemektedir. Her geçen gün değişen dünyaya adapte olmak için yeni bilgilere ulaşmak çok önemlidir. Üstelik iş anlamında neredeyse tükenmeyecek bir kaynak olan muhasebe, önce ön muhasebe ardından muhasebe sorumlusu, şefi , müdürü hatta mali işler müdürlüğüne kadar ilerleyen bir kariyer fırsatı olduğunu kolayca söyleyebiliriz. Bu fırsatı değerlendirebilmek için gerekli donanıma ancak eğitim yoluyla ulaşılabilir.

Bilgisayarlı Muhasebe Nedir ?

 

Bilgisayarlı Muhasebe, finansal verilerin kaydedilmesi, saklanması ve analiz edilmesi için bilgisayarlardan ve muhasebe yazılımlarından faydalanmayı içeren sistemin tamamına verilen addır. Bu sistem, bilgisayarlı muhasebe programları ile sağlanır. Piyasada çok sayıda program alternatifi olsa da temelde benzer hedefleri vardır. Bilgisayarlı bir muhasebe sisteminin, analog muhasebe sistemlerinde bulunmayan pek çok avantaj sağladığı bilinmektedir.

 

Bilgisayarlı Muhasebenin Sağladığı Avantajlar Nelerdir ?

 

  • Otomasyon: Tüm hesaplamalar yazılım tarafından yapıldığından, bilgisayarlı muhasebe, manuel muhasebe ile ilgili sıradan ve zaman alan işlemlerin çoğunu ortadan kaldırır. Örneğin, bir kez düzenlendiğinde, faturalar otomatik olarak işlenerek muhasebeyi daha az zaman alır hale getirir.
  • Doğruluk: Bilgisayarlı muhasebe, en küçük detaylara kadar doğru olacak şekilde tasarlanmış programlarla tutulmaktadır. Tüm veriler otomatik olarak hesaplandığı için veriler doğru girildiğinde hata ihtimali yoktur.
  • Veri Erişimi: Muhasebe yazılımları, ofis dışından da muhasebe verilerine güvenli bir şekilde erişim sağlar.
  • Güvenilirlik: Hesaplamalar çok doğru olduğundan, bilgisayarlar tarafından hazırlanan finansal tablolar oldukça güvenilirdir.
  • Hız: Muhasebe yazılımı kullanılarak hesap hazırlama süreci daha hızlı hale gelir. Ayrıca, bir tuşla anında ifadeler ve raporlar oluşturulabilir.
  • Güvenlik: Muhasebe verilerinin tamamı saha dışında saklanabilir ve depolanabilir, böylece deprem, yangın, sel, kundaklama ve terör saldırıları gibi doğal ve insan kaynaklı felaketlerden korunabilir. Bir felaket durumunda, sistem diğer bilgisayarlara hızla geri yüklenebilir.
  • Maliyet: Bilgisayarlı muhasebenin kullanılması kağıt esaslı muhasebeden daha verimli olduğu için doğal olarak iş daha hızlı yapılır ve hem zamandan hem de kağıttan tasarruf sağlanır.

Tüm bunlar bilgisayarlı muhasebenin sağladığı avantajlardan sadece bir kısmı. Daha pek çok bakımdan işi kolaylaştıran ve maliyeti azaltan bu uygulama biçimini sizler de şirketinize taşıyarak yararlanabilirsiniz. Ayrıca muhasebe gibi insan kaynakları açısından potansiyeli yüksek bir kariyer hedefleyebilirsiniz. Bilgisayarlı muhasebe eğitimi alabileceğiniz bilgisayarlı muhasebe kursu , online eğitimler ve daha pek çok farklı öğrenme yöntemi mevcut. Ancak biz Global Bilişim Kariyer olarak hem bireysel hem de kurumsal olarak verdiğimiz bilgisayarlı muhasebe eğitimi ile işinizde fark yaratmanıza yardımcı oluyoruz.  

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.