C Programlama Dili Nedir?

13-03-2024 13:04
C Programlama Dili Nedir?
Bu içeriğimizde c programlama dili nedir? Ne işe yarar? Nasıl öğrenilir? Gibi sorulara açıklık getirilecektir. C programlama dili, genel olarak çok kapsamlı ve karmaşık yapıdaki programları geliştirme aşamasında kullanılmaktadır. C dili, UNIX işletim sistemini geliştirmek maksadıyla B dili kullanılması sonucu ortaya çıkan bir programlama dilidir. Bunun yanında C yazılım dili, C++ ve Python yazılım dilinin tam tersine sıfırdan program dilleri üretmek için bir fırsat sunmaktadır. Diğer yazılım dillerinin temelini oluşturan bir konumda yer alan C programlama, bu sayede diğer programlama dillerini öğrenirken ekstra bir efor sarf etmenize gereksinim duyurmayacaktır.

Yukarıda belirttiğimiz bilgiler ışığında c dilinin ne kadar önemli bir fonksiyonu olduğunu anlamışsınızdır. Bu çerçevede siz de güvenilir ve alanda tecrübeli eğitimcileri olan bir adresten c programlama kursu alarak sektörde kendinizi geliştirebilir, rakiplerinizden birkaç adım daha öne geçebilirsiniz.

C Programlama Dili Kullanım Alanları

C programlama dili kullanım alanları veya bir diğer deyişle C programlama dili ile neler yapılabilir? Denildiğinde başlıca verilebilecek c dili örnekler şu şekildedir; işletim sistemi oluşturma, windows programları geliştirme, yazılım dili oluşumu, oyun arka plan kodları oluşturma, veri tabanı geliştirme,  robot yapımı, kelime işlemci oluşturma vb. Şimdi gelin bu başlıkları kısaca açıklayalım;

1. Windows Programları Geliştirmek

C programlama dili ne işe yarar? Denildiğinde cevaplar arasında yer alan alanlardan biri Windows programları geliştirmek olacaktır. C program dili, Windows işletim sisteminden yararlanılan pc’ler ‘’bilgisayarlar’’ için gereksinim duyulan masaüstü uygulamaları geliştirme safhasında kullanılır.

2. İşletim Sistemi Oluşturmak

C programlama dili nerelerde kullanılır? Sorusuna verilebilecek ilk cevap muhtemelen işletim sistemi oluşturmak olacaktır. Ekseriyetle işletim sistemi oluşturma aşamasında faydalanılan C dili, bu alanda önemli bir yer edinmiş durumdadır. Spesifik bir c programlama örnek verecek olursak daha sürecin ilk adımlarında UNIX işletim sistemini geliştirmek için ortaya çıktığı bilgisini sizlere aktarabiliriz.

3. Oyunların Arka Plan Kodlamalarını Yazmak

C yazılım dili aracılığıyla doğrudan oyun geliştirmek çok mümkün değildir. Zira söz konusu dil tasarım odaklı bir dil değildir. Fakat bilinmelidir ki oyun arka planlarında çalışan işlerimlerin yazılması sırasında C dili kullanılmaktadır.

4. Robot Yapmak

Muadil programlama nazaran görece eski bir dil olan c ile programlama, robot tasarlama aşamalarında devreye girmektedir. Örnek vermek gerekirse hesap makinesi gibi uygulamaların üretiminde C dili kullanılır.

5. Veri Tabanı Sistemi Geliştirmek

MySQL, Git ve Oracle gibi veri tabanlarının geliştirilmesi süreçlerinde C program dilinin kullanıldığını biliyor muydunuz? Özetle C programlama dili ile yapılabilecekler listesinde veri tabanı sistemi geliştirme aşamaları da bulunmaktadır.

6. Yazılım Dili Oluşturmak

C#, C++ ve Java gibi en sık kullanılan yazılım dilleri C dili ile geliştirilmiş bulunmaktadır. Anlayacağınız üzere C programlama dili diğer popüler programlama dilleri kategorisinden sıyrılarak sıfırdan bir yazılım dili oluşturma sürecine hizmet eder. 

7. Kelime İşlemci Oluşturmak

Son olarak ise bahsedeceğimiz alan kelime işlemciler olacaktır. Kelime işlemci programlarının geliştirilme süreçlerinde C programlama dili kullanılmaktadır. Peki kelime işlemci nedir? Sorusunun kısaca cevabı; dijital ortamlarda yazı yazmak için kullanılan Microsoft Word, notepad gibi programlardır. 

Dikkatinizi Çekebilir: Etsy eğitimi 

C ve C++ Arasındaki Farklar Nelerdir?

C programlama dili özelinde yeterince bilgi sahibi olduğumuza göre şimdi de C ve C++ arasındaki farklar nelerdir? Bu konuya değinelim. Öncelikle C++ programlama dili, C dili vasıtasıyla geliştirilmektedir. C ve C++ farkı denildiğinde ilk sıraya bunu yerleştirebiliriz. Bunun yanında C programlama dili özellikleri arasında yapısal bir dil olması varken, C++ ise nesne yönelimli bir dildir. C programlama dili ile neler yapılabilir? Sorusu özelinde bir liste hazırlanabilirken bu listenin sonuna oyun yapılması çok mümkün değildir cevabı da eklenecektir. Fakat C++ ile oyun geliştirme çok daha kolaydır. Son olarak ise Programlama dili C ile C++ dili kıyasında ilk seçenek daha alt seviyededir. Fakat C++ dilinin temel taşlarını C programlama dilinin oluşturduğunu unutmamak gerekir.

C Programlama Dili Nasıl Öğrenilir?

C programlama dili nasıl öğrenilir? Denildiğinde bunun birkaç alternatifi olacaktır. Öncelikle kitap okuma alışkanlığı olan biriyseniz güvendiğiniz bir c programlama dili kitabı edinerek çalışmalara başlayabilirsiniz. Bunun yanında C dili öğrenme çeşitli video oynatma sitelerinden yüklenen içeriklerle öğrenilebilir fakat buradaki sorun bir düzen olmamasıdır. Parça parça yürütülen süreç bir noktada eğitimin devam edilememesiyle sonuçlanmaktadır. Burada en doğru süreç sizin yerinize bir program doğrultusunda eğitimi yürütecek kurslar olacaktır.

C programlama dili Dennis Ritchie tarafından yazılmış olup C programlama dili kaç ayda öğrenilir veya bir diğer deyişle C Programlama dili ne kadar sürede Öğrenilir? Sorularına verilebilecek spesifik bir cevap yoktur. Bireyin kişisel ve teknik donanımına göre değişebilmektedir. Fakat ortalama 4-8 ay içerisinde belirli bir seviyeye gelinecektir. Siz de alanda başarılı bir adresten c programlama kursu alarak bu süreyi minimum seviyeye çekerek bir an önce kendinizi geliştirebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.