CFO Nedir ? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

23-03-2023 10:40
CFO  Nedir ? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

CFO yani finansal işlerden sorumlu olan müdür, firmanın finansal işlerinin yürütülmesi, takip edilmesi ve raporlanması gibi birçok aşamada görev görür. CEO ile bu anlamda direkt olarak iletişim de sağlar. En üst kademe yöneticilerden biridir, çalışan alt kadrosu olsa da karar veya risk alma gibi mekanizmalar CFO üzerinden ilerler. Firmanın finansal işlemleri olduğu kadar finans departmanında çalışanlar için de eğitim planları ve denetlemeler de yapmakla yükümlüdür. Geniş bir görev yükümlülüğü olan CFO, firmanın uzun dönemde başarı sağlaması açısından kilit bir konumdadır. 

CFO Nedir?

Kelime açılımında Chief Financial Officer anlamına gelen CFO, Türkçede Finansal İşler Müdürü olarak bilinir. Şirketlerin finans departmanlarını yöneten kişidir. Finansal anlamda her konuyu takip etmekle, kriz yönetimini sağlamak, risk almak, rapor oluşturmak, toplantılarda bunları sunmak gibi daha birçok görevi üstlenir. Görev tanımında bir şirketteki denetmen veya sayman olduğu söylenebilir. 

Kuruma dair zayıf ve güçlü yönleri en iyi şekilde analiz etmesi, şirketin sürdürülebilir başarısı için çok önemlidir. Bu anlamda da CFO’nun şirket içerisin önemli bir konumda olduğu bilinir. Sürekli olarak eksikleri, yenilikleri takip etmesi gereken, gelişime açık, kriz ortamlarını çok iyi yönetebilen, insan ilişkilerinin de iyi olması gereken kişiler olması gerekir. 

CFO Görev Tanımları Nelerdir?

Bir firmada CFO ne iş yapar kısmında oldukça geniş aşamaları ele alabiliriz. Ancak bunları da kendi içerisinde açacak olursak CFO’nun görevleri şöyle açıklanabilir;

  • Raporlama: Firmanın tüm mali gelir-giderlerini takip etmek ve bunları dönem dönem gerektiği şekilde raporlamasını yapar.

  • Finans departmanı yönetimi: Mali departmanların en üst düzey yöneticisi olan CFO, burada çalışan ekibi de yönetir. Çalışanların eğitiminden görev dağılımı gibi birçok noktaya kadar söz sahibidir.

  • Analiz: Şirketin mali durumuna dair analizleri, belirlenen periyotlarla yapar.

  • Likidite: Şirkete dair finansal taahhütler ile nakit akışı da CFO tarafından takip edilir. Yürütme aşamasında hazine ekibi rol alsa da buradaki veriler CFO tarafından karara bağlanır.

  • Müzakere: Finans departmanı ve diğer ilgili departmanlar arasında iletişimi, toplantılarda müzakere sürecini de CFO yürütür.

  • Yatırım Getirisi: Finansal planlama ve analiz ekipleriyle birlikte firmanın yatırım getirisi potansiyellerini değerlendirir. Bu anlamda sunulan raporlarda karşılaştırma yaparak en yüksek riske göre ayarlanan sermaye ve varlık getirilerini kazanmada yardımcı olur. 

Tavsiye Eğitim : Kurumsal Eğitimler

CFO Nasıl Çalışır?

CFO, kendi departmanında yapılan çalışmaları CEO (icra kurulu başkanı)’ya aktarır. Bunu bir rapor doğrultusunda veya sunumla gerçekleştirebilir. Direkt olarak CEO ile iletişimi olabilir. Çünkü CFO’ların şirketin geleceğini etkileyecek mali tabloya katkısı vardır. Diğer üst düzey yöneticilerle birlikte de çalışmalar yürütür. Fayda ve maliyet analizini yaparak gelecek tahminlerini CEO ve diğer yöneticilerle paylaşır. Bu anlamda şirketlerin gelecekteki CEO adayları da genelde CFO’lar arasından çıkmaktadır. 

Nasıl CFO Olunur?

CFO’ların hem finans hem de sosyal olarak donanımlı kişiler olması gerekir. Çünkü geleceğe yönelik riskli bir yatırım için mali bilgiler dışında ikna kabiliyeti ve düzgün bir diksiyon da etki edecektir. Bu anlamda genel olarak CFO’ların geçmişte finansal çalışma geçmişi olması gerekir. Bankacılık, muhasebe, finans ve analiz gibi alanlarda geçmişi olan, eğitimlerle kendini geliştiren ve yönetici temel eğitimlerini alan kişiler iyi bir CFO adayı olabilmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.