ChatGPT Meslekleri Nasıl Etkileyecek?

18-05-2023 16:05
ChatGPT Meslekleri Nasıl Etkileyecek?

Günümüzün en çok konuşulan konularından biri olan ChatGPT, günlük yaşantımızda, iş yaşantımızda, neredeyse her adımımızda karşımıza çıkıyor. Kullanıcıların sordukları sorulara yapay zeka yardımıyla cevap veren bu sistem, avantajlarıyla birlikte dezavantajları da getirebiliyor. Aslında bu dezavantajlar daha çok bazı meslekler için geçerli olabiliyor. Çünkü ChatGPT’nin yaptığı görevler, kimi mesleki alanlarda bazı kişilerin görevlerini üstlenebilecek türden oluyor. ChatGPT’yi mesleklerin gelişimi ve geleceği açısından incelemeden önce bu sistemi detaylı olarak incelememiz gerekir. 

ChatGPT Nedir?

Yapay zeka, hayatımıza daha çok filmlere konu olarak girmiş gibi dursa da aslında uzun zamandır var olan bir gelişmedir. Yapay zeka geliştiricileri, uzun zamandır farklı alanlar içerisinde bu sistemi deniyor. Bunlardan biri olan OpenAI da yakın bir zamanda yapay zekadan yararlanarak oluşturduğu sohbet robotu ChatGPT’yi kullanıma sundu. Bu programda aslında uzun bir geliştirme sürecine sahip. Ancak kullanıcıların sunumuna açılması yakın bir dönemde oldu. 

Aynı zamanda sürekli olarak geliştirmeler ile güncellenmektedir. Chatgpt nedir sorusuna cevap arayışımızda ise teknik olarak Generative Pre-training Transformer yani Üretken Ön Eğitim Dönüştürücüsü olarak açıklanır. Aslında bu sistem Siri, Alexa gibi sanal asistanlara benzer bir sisteme sahiptir. Ancak burada chatgpt için ayrı olarak şu söylenebilir. Her türlü sistemde kullanılabiliyor ve sohbet modu daha çok karşılıklı konuşma havasında geçiyor. İsteğe göre maddeleme yapabiliyor. Kelime sınırlaması da konulabiliyor. 

Microsoft ile Elon Musk’ın da desteğini alan OpenAI, GPT-3 teknolojisini kullanarak bu sistemi oluşturmuştur. Fakat söylediğimiz gibi GPT-3 teknolojisi de güncelleme alıyor. En son ise 14 Mart 2023 tarihinde sisteme GPT-4 sürüm güncellemesi gelmiştir. Kullanıcılar burada belirli bir ücret karşılığında sürümünü gerçekleştirme fırsatı buluyor. Önceki sürüme göre daha az hata ile çalışabilirlik sağlıyor. 

ChatGPT Nasıl Çalışır?

Kullanıcıların belki de en çok merak ettiği konu ise chatgpt nasıl kullanılır oluyor. Burada hem sistemin verileri nereden aldığı da hem de bireysel olarak bu sistemi nasıl kullanacakları söz konusu. Chat openai sisteminde verilerin nereden alındığı, zaman zaman kişisel verilerin ihlali konusunda da endişe yaratabiliyor. Zaten sistemin yüzde yüz güvenilir veya güvensiz olduğuna dair bir kanıt bulunmaz. Kullanıcılar OpenAI sistemine kayıt olarak bu sohbet robotunu kullanabiliyor. En başta sistem tarafından kişilere, ‘hassas bilgilerin paylaşılmaması’ yönünde uyarıda bulunuyor. Bunun haricinde açıklayıcı bir dil ile yazılan sorular, yapay zeka tarafından kısa sürede yanıtlanıyor. Bu sorular günlük yaşantıda merak edilenler olduğu kadar mesleki veya eğitimsel olarak da tercih edilebilir. Mesela bir problemin çözümü ile mesleki anlamda projelerin oluşturulması, yemek tarifleri, tarihsel sorular, kimdir, nedir soruları vb. çok çeşitli seçenekler vardır. 

ChatGPT’den En Çok Etkilenecek Meslekler

Sistemin geliştirici olan OpenAI ile çeşitli eğitim kurumları ve şirketlerin ortak araştırmasına göre ChatGPT geliştirilmesi ile kimi mesleklerin geleceği tehlikeye de girmiş durumda Yalnız burada o alanlar değil, belirtilen sektörlerde iş yapanlar için bir endişe söz konusu. Çünkü chatgpt sistemi, bu sektörlerde kişilerin yaptığı işlerin önemli bir kısmını yapabilir bir kapasiteye sahiptir. Gelecekte alacağı geliştirmelerle de tamamını yapabilir bir kapasiteye ulaşması beklenmektedir. Chatgpt neler yapabilir kısmında ele aldığımız analiz yapabilme, problem çözme, veri işleme, açıklamalar yapabilme yeteneğine değinmiştik. Bunlar düşünüldüğünde ise Chatgpt’nin en çok etkileyeceği meslekleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Yazılım
  • Web Tasarımı
  • Tercümanlık - çevirmenlik
  • Gazetecilik
  • Finansal Analist
  • Matematikçiler
  • Muhasebe
  • Yöneticiler
  • Hukuk Asistanlığı
  • Müşteri Hizmetleri
  • Veri Yöneticileri


Tavsiye Eğitim: Robotik Kodlama Eğitimi

ChatGPT’nin Avantajları 

Chatgpt özellikleri kimi meslek çalışanları için belki endişe duyulacak bir durumda olabilir Ancak uzmanlar, sistemin, belirtilen sektörlerde daha çok yüksek gelirli alanları etkileyeceğine de bir parantez açmak gerekir. Eğer ki doğru bir şekilde kullandıktan sonra sohbet robotu size çok büyük faydalar sağlar. Chatgpt ne işe yarar, avantajları nelerdir sorusunu da şöyle açıklayabiliriz;

  • Çok çeşitli konularda bilgi kaynağı olarak kullanabilirsiniz. 
  • Maddeleme ve kısaca özetleme ile araştırmalarınızda ön hazırlığınız için yardımcı olabilir. 
  • Kişiselleştirilmiş sorularınıza da analiz yeteneği sayesinde cevap verebilir. 
  • Yazım hatalarını düzenleyebilir, karmaşık cümle yapılarını sade hale getirebilir.
  • Güncele dair de sorular sorulabilir, tahminler alınabilir. 
  • Hızlı ve kolay iletişimi 7/24 olarak sağlanabilir. 
  • Kitap özetleri, kitap açıklamaları, yorumları yapabilir. 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.