Endüstri Mühendislerinin Bilmesi Gereken Programlar

02-02-2024 13:51
Endüstri Mühendislerinin Bilmesi Gereken Programlar
Her alanda kolay ulaşılabilirlik sağlayan bilgi çağı, zamandan sağladığı tasarrufun yanında bazı sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Bunlardan biri de iş kollarında oluşan aşırı rekabet olgusudur. Her yıl binlerce endüstri mühendisi genç, lisans ve doktora eğitimlerini bitirerek iş hayatına atılmaktadır. Buradan hareketle de iyi bir endüstri mühendisinin iletişim, yabancı dil gibi konularda yetkin olmasının yanında bazı temel programlara da son derece hakim olması gerekmektedir. 

Buradan hareketle sertifikalı eğitim konusu önemli bir başlıktır. İster yüz yüze ister online eğitim alternatifi sayesinde alınan mesleki eğitim iş hayatı için donanımlı bir seviyeye gelmede kaçırılmaz bir fırsatttır. Peki sahip olduğu donanımıyla fark yaratması beklenen endüstri mühendislerinin bilmesi gereken programlar nelerdir? Kullanıcıların kimi zaman meb onaylı eğitim arayışına girdikleri söz konusu bu programlara aşağıdaki alt başlıklarda sıralı olarak yer verilmiştir...

Microsoft Office Programları

Nerede kalmıştık? Endüstri mühendisi hangi programları bilmeli? Evet tam da burada. Öyleyse bu başlık Microsoft Office Programları olmadan düşünülemez. Ofis programları hemen hemen her alanda kullanılan yazılımlar arasındadır ve sunum hazırlamadan, e-posta işlemlerine kadar bir çok konuda kolaylık sağlar. Aşağıda bazı ofis programlarına değinilmiştir;

  • Microsoft Office Word

Word programı, kısaca bir kelime işlemci programıdır. Program çeşitli belgeleri biçimlendirmeye yarar. İçeriklerinize resim, video ve grafikler ekleyebilir, sayfa kenarlarını hizalayabilirsiniz.

  • Microsoft Office PowerPoint

Okul hayatınız boyunca en az bir kere de olsa slayt hazırlamışsınızdır. PowerPoint de bir slayt sunum programıdır. Çeşitli sunum ve konferanslar için hazırlanan içerikler iş hayatında önemli bir boşluğu dolduracaktır.

  • Microsoft Office Excel

Endüstri mühendisliği programları arasında Excel de yer alır. Program kabaca elektronik tablolama yazılımıdır. İçerisinde sayısız işaret, sayı, formül, meta vb. bileşenler bulundurur. Liste yapma işlemlerinden tutun da finansal hesaplamalara kadar birçok alanda işe yarar. Siz de Microsoft İleri Excel Eğitimi alarak ilgili alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Programlama Dilleri

Endüstri mühendisleri hangi programları kullanır kapsamında bir diğer konu ise programlama dilleri olmaktadır. Programlama dilleri kısaca; yazılım işi ile uğraşan kişilerin herhangi bir algoritmayı ifade etmek için bilgisayara hangi komutun verilmesi gerektiğinin işleme dökülmesidir. Yüzlerce programlama dili olsa da en çok kullanılanlar aşağıdaki üçlüdür;

  • Java Programlama Dili

1995 yılında piyasaya sürülen Java, açık kaynak kodlu ve görece basit bir dildir. En pratik yanlarından biri de yazılan bir kodun çeşitli alanlarda tekrar tekrar kullanılabilmesidir.

  • Python Programlama Dili

1991 yılında piyasada kendine yer edinen Python, ilk dönemlerinde tamamlayıcı bir dil olarak işlev görürken zamanla yazılım geliştirme gibi konularda da efektif bir form kazanmıştır.

  • C Programlama Dili

Üstteki diğer iki dilden daha eski bir mazisi olan C programlama dili 1972 yılında piyasaya giriş yapmıştır. Java ve Python dillerine göre daha karmaşık bir yapıdadır. C programlama dili; C++, Java, JavaScript vb. dillerin oluşumunda mihenk taşıdır.

Visual Studio

Endüstri mühendisinin ihtiyacı olan programlar arasında yer alan Visual Studio; Windows Mobil, Microsoft Windows, .NET Framework gibi yazılımlar tarafından desteklenen ilgili programlar için web uygulamaları, web siteleri ve web hizmetleriyle ilgili çeşitli kodlar yazmak için geliştirilen bir programdır. 

Gams/Lindo/Lingo

Endüstri mühendisi hangi yazılım dilini bilmeli? Elbette eğitim hayatında dersine girdiği dilleri öncelikli olarak bilmeli. Gams/Lindo/Lingo hemen hemen tüm endüstri mühendislerinin dersini aldığı programlar arasındadır. Söz konusu programlar oldukça karmaşık optimizasyon problemlerini dahi onlarca saniye içinde çözmeye yarar.

AutoCad

Autodesk tarafından piyasaya sürülen AutoCad, alandaki vektör tabanlı bilgisayar destekli tasarım ve teknik çizim programlarından biridir. AutoCad, iki ve üç boyutlu çizim yapma süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olur. Kullanımı oldukça pratik olan program birçok mühendislik bölümünde ders olarak gösterilmektedir. Siz de Endüstri mühendisliği Online Sertifika programları arasında yer alan AutoCad Eğitimi alarak rakiplerinizden birkaç adım öne taşıyabilirsiniz kendiniz.

Arena

Arena, bir benzetim ‘’similasyon’’ programıdır. Arena kısaca; bir sitemin PC ortamında modelleyen, mevcut bir sistemin hareketlerini ve özelliklerini taklit eden bir yazılımdır. Örnek vermek gerekirse; şu ihtimal gerçekleşirse ne olur? Ne gibi avantaj ve dezavatajları gündeme gelir? Gibi soruları bulmaya yarar.

SQL (Microsoft Structured Query Language)

Microsoft Structured Query Language yani SQL, ilgili verilerin yönetimini sağlamak ve tasarlamak için başvurulan bir sorgu dilidir. Dağınık veri tabanlarının düzenlenmesini sağlar. Endüstri mühendisliği Sertifika programları arasında yer alan MS SQL Eğitimi alarak alanda sıçrama yapmanızı sağlayabilirsiniz. 

ERP (Enterprise Resource Planning)

ERP yani Türkçe anlamıyla kurumsal kaynak planlaması, temel olarak x bir işletmenin var olan kaynaklarını daha efektif kullanması  için oluşturulmuş bir sistemdir. Endüstri Mühendisliği hangi yazılımları kullanır? Başlığında kendine yer bulan ERP, genel olarak kurum ve kuruluşların proje yönetimi, muhasebe gibi işlerinde kullanılır.

SolidWorks

SolidWorks nedir? 2D ve 3D ''iki ve üç boyutlu'' modeller tasarlamak için başvurulan bir CAD yazılımıdır. Daha çok makine ve kalıp kategorisine hizmet eder. Bilgisayar destekli tasarım, üretim ve mühendislik teknolojileri için oldukça önemlidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.