İyi Bir Eğitimcinin Özellikleri

04-01-2023 16:10
İyi Bir Eğitimcinin Özellikleri

Eğitim sürecini etkileyen unsurlardan biri de eğitimcinin sahip olduğu bilgi birikim ve özellikleridir. Eğitimci farklı alanlarda kendini ne kadar yetiştirdiyse sağlamış olduğu eğitim de o derece kaliteli ve etkili olabilir. 

Farklı alanlarda eğitimler veriyor olabilirsiniz, ancak eğitimin temelinde mutlaka edinilmiş olması gereken özellikler vardır. Eğitim sürecinin iletişime dayalı olduğunu düşünecek olursak öncelikle iyi bir dinleyici ve konuşmacı olmalılar. Tabii sadece bununla da sınırlı kalmayıp, gelişen ve değişen dünya içerisinde yenilikleri de takip etmelilerdir. 

Eğitimcilerin gelişimine yönelik olarak eğitimcinin eğitimi sertifikalı programları ile çok farklı alanlarda kazanımlar elde edilebilir. Bu süreçte yer alan veya eğitimcide olması gereken özellikler olarak sıralayacak olursak da değinilmesi gereken detay bulunur.

İyi Eğitmenlerde Bulunması Gerekenler

Eğitimcilerin artık lisans veya önlisans eğitimlerinde aldığı eğitimlerle sınırlı kalmaması gerekiyor. Veya kişi bir alanda uzmanlaşmış olabilir. Ancak bu onu iyi bir eğitimci yapmaz. Peki “iyi bir eğitmen nasıl olmalı” ve hangi özelliklere mutlaka sahip olmalıdır? Bu noktada ele alınması gereken çok fazla önemli özellik vardır. 

Stratejik Düşünme

Bir eğitimci sadece istenen bir konuda öğrencilere eğitim vermez. Aynı zamanda belirli bir eğitim düzeyinde olan firma çalışanları, İK veya pazarlama bölümü gibi farklı departmanlarda çalışanlarla da ortak bir süreci yönetir. Bu da iyi bir eğitim ihtiyaç analizi ve stratejik düşünmeyi de gerektirir. 

Proje Yönetimi

Eğitimi vermekle kalmayıp eğitim sürecini oluşturmak, konuları ve kaynaklarına kadar öncesinde iyi hazırlık yapabilmelidir. 

Etkili Konuşma ve Dinleme

Elbette iyi bir eğitimcinin kelimelerle arası iyi olmalıdır. Burada iyi bir diksiyon değil etkili bir konuşmadan bahsedebiliriz. Vurgulu konuşmak bir yana en etkili cümleleri kurabilmek, karşısındaki etkileyebilecek güçte olmalıdır. Aynı zamanda da kendisine anlatılanları doğru bir beden diliyle dinlemeli, iyi analiz edebilmeli ve doğru soruları yöneltebilmelidir. 

Öğretim Tasarımı 

Öğretim tasarımını çok iyi kavramış biri iyi bir eğitimci olarak nitelendirilir. Çünkü burada problemler daha iyi saptanmış olunur ve performansı artırmak için neler gereklidir bilinir. 

Tarafsız ve Yapıcı Olmak

Her katılımcının öğrenme düzeyi farklı olabilir. Buna karşın eğitimci tarafsız bir şekilde süreci yönetir de onlara karşı yapıcı davranırsa, öğrenim kalitesi, süreci de artmış olur. 

Zaman Yönetimi

Zamanı en iyi ve etkili şekilde kullanmak sadece eğitim sürecinde değil hayatın her alanında bizlere katkı sağlar. Eğitimciler de eğitim projesini oluştururken en etkili zamana yayılacak şekilde tercihlerde bulunması veya eğitim sürecinde dinleyenlerin dikkati dağıtmayacak süreyi kullanması önemlidir. 

Güçlü İletişim Becerileri

Etkili iletişim her şeyde olduğu gibi eğitim sürecinde de önemlidir. İletişimi oluşturan öğeleri bilmek, iletişim kanallarını iyi kullanmak ve iletişimi sekteye uğratabilecek her türlü engeli fark etmek ve ortadan kaldırmak gerekir. 

Sürekli Kendini Geliştirme

Kendi alanında veya ilgili alanlarda kendini geliştirmek bir eğitimci için olmazsa olmazdır. Çünkü hitap edeceği kitle, farklı sektörlerden olabilir. Ortak bir kanal bulabilmek için de sürekli kendini geliştirmeyle olur. Eğitimci eğitimi içerisinde de hemen her şey olduğu gibi bu anlamda da yeterlilik sağlanır. 

Mesleki Yeterliliği Sağlamak

Bir eğitimcinin öncelikle kendi alanında mesleki yeterliliğe ulaşması gerekir. Bununla birlikte farklı alanlarla kendini beslemelidir. 

Diksiyon ve Dış Görünüm

Etkili konuşma, doğru konuşmak, ses tonu ve vurgu gibi etmenler de iyi bir eğitimciyi belli eden unsurlardır. Diksiyon ve etkili konuşma eğitimi ile bu anlamda destek alınabilir. Ayrıca dış görünüm de iletişim de ilk intiba için önemlidir.  

Eğiticinin Eğitimi Neden Önemlidir?

Bir eğitimciyi oluşturan çok farklı faktörler vardır. Önceden bir kişinin tek bir alanda yeterli olması eğitmen olmasına yetebilirdi. Ancak artık dünya gelişiyor, değişiyor. Alanlar arası etkileşim de arttığından dolayı birçok sektör çalışanının farklı yetkinlikleri kazanması gerekir. “Etkili bir öğretmen nasıl olmalıdır” konusunda bununla birlikte elbette bu işin temeli de önemlidir. Eğitimcinin eğitiminde de genelde temelde mutlaka olması gereken çok farklı konular ele alınır. İletişimden hedef belirlemeye, ilgiyi canlı tutmaktan diksiyona kadar her anlamda donanıma sahip olunur.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.