Triz: Yaratıcı Problem Çözme Teorisi

29-08-2023 15:17
Triz: Yaratıcı Problem Çözme Teorisi

TRIZ, İngilizce'de "Theory of the Solution of Inventive Problems" yani Türkçe anlamıyla "İcat Edilmiş Problemlerin Çözüm Teorisi" olarak adlandırılır. Bu yaklaşım, üniversitelerden şirket bölümlerine ve Ar-Ge merkezlerine kadar geniş bir yelpazede yaygın olarak kullanılan bir problem çözme metodolojisidir.

TRİZ Yaratıcı Problem Çözme Teorisi, zorlu sorunlara çözüm bulmada etkili bir araç olarak hızlı çözümler sunma, etkili düşünme becerilerini geliştirme, rakip patentlerin kapsamından kaçma, yeni patentler elde etme ve sistemli inovasyon geliştirme konularında destek sağlar. Dünya çapında Samsung, Siemens, Ford, Intel gibi önde gelen markalar da TRİZ Eğitimi en temel problem çözme stratejilerinden biri olarak benimsemişlerdir.

Triz Nedir?

TRİZ ile problem çözme teknikleri, Diyalektik ve Sistem Teorisi olarak iki ana gruba ayrılır. Diyalektik, doğal, sosyal ve zihinsel gelişimin en yaygın konularını inceleyen bir disiplindir. Diyalektik terimi, tez ve antitezin çatıştırıldığı ve buna dayalı olarak bir konu etrafında ortak değerlerin oluşturulduğu bir süreç anlamına gelir. Bu yaklaşım, diyalojik ve etik ilkeler doğrultusunda tez ile antitezin ortaya çıkartılmasını ve bu sürecin sonucunda yeni sentezlere ulaşılmasını ifade eder.

Başka bir deyişle, diyalektik; bir konu etrafında tezden antiteze geçişin, ardından da genellikle farkında olmadan tekrar tartışılan ve aynı soru ile olası varsayımsal cevaplarına yönelik kavramsal değerlerin geliştirilmesi sürecine genel bir adlandırmadır. TRİZ Matrisi ve araçları, bireylere önceden başarılı olmuş çözüm yaklaşımlarını sunarak rehberlik eder.

Tavsiye : Zaman yönetimi eğitimi

Triz Teorisi

Sistemin sınırları içerisinde, üst ve alt sistemleri göz önünde bulundurarak çözüm yolları aranmalıdır. TRİZ tablosu, bu temel prensipleri desteklemek için çeşitli araçlar, disiplinler ve çözüm yöntemleri sunar. Patent bilgileri, bilimsel ve teknolojik verilerin yanı sıra psikolojik önyargılardan kaçınma ve etkili karar verme, bireylerin ve ekiplerin hızlı çözümlere ulaşmalarına yardımcı olur.

Karşıtlık (etkileşim) nedeniyle, başlangıçta varolan denge bozularak yeni bir çatışma durumu ortaya çıkabilir. Bu çatışma, sistemin yeni bir gelişim seviyesine (yeni denge durumu) ulaşabilmesi için çözülmelidir. Çatışma, teknik bir sistemde bir özelliğin iyileştirilmesi çabasıyla bir başka bileşenin olumsuz etkilenmesi durumunu ifade eder.

Triz Araçları

Uzun vadede, yeni bir çatışma daha ortaya çıkacak ve sistem, ilerlemesi için tekrar tekrar çözüm arayışına girecektir. Triz örnekleri, sistemler içerisindeki bu tür çatışmaların üstesinden gelme fikriyle geliştirilmiştir. TRİZ Eğitimi destekli problem çözme süreci içinde, üç farklı türde çelişki tanımlanabilir:

  • Yönetimsel Çelişki,
  • Teknik Çelişki,
  • Fiziksel Çelişki,

Triz nedir sorusunun cevabı, aslında bir sorunu çözmek için, sistemin içerisinde var olan çelişkileri tespit etme ve çözüm yöntemleri geliştirme metodolojisidir. Bu yaklaşım sadece bir sistemin bileşenlerini ve bu bileşenler arasındaki ilişkileri değil, aynı zamanda bu bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşan bütünün niteliksel değişimini de inceleme yeteneğine sahiptir. Bu özellikleri sayesinde TRİZ uygulamaları, etkili bir problem çözme yaklaşımı olarak öne çıkar.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.